غذا بخرم یا درست کنم؛ مقایسه هزینهها!
انتشار: آبان 22، 1404
بروزرسانی: 19 آذر 1404

غذا بخرم یا درست کنم؛ مقایسه هزینهها!

p>«امروز غذا بخرم یا دست به کار شم؟» شایدم شما هم مثل من هر روز این سوال تو ذهنتون باشه! من، یه دختر 33 ساله تهرانی که عاشق آشپزی و طعم های اصیل ایرانی هستم، می دونم وقتی سر کارم و کلی کار عقب افتاده دارم، وسوسه می شم که یه غذای آماده بخرم. اما خب، یه سمت دل آشپزی شدن هم هست که به دل و جیبم احترام میزاره! خوب، امروز می خوام باهاتون از نگاه تجربه و یه چیدمان منطقی بگم که کدوم راه بهتره: خریدن یا درست کردن غذا؟ با هم بررسی کنیم که چه تاثیری روی تغذیه، هزینه و حتی حال خوب ما داره.

هزینه اولیه غذا آماده یا غذا درست کردن؛ کدوم بیشتره؟

اولین چیزی که باید بپرسیم: هزینه اولیه چقدر؟ وقتی می خوایم غذا بخریم، معمولاً قیمت ها تو بازار، رستوران و فست فودهای شهر مثل تهران بالاست. یه پرس چلوکباب یا فسنجون تو رستوران های متوسط، ممکنه نزدیک یا حتی بالاتر از ۱۰۰ هزار تومان باشه (طبق گزارش مرکز آمار ایران ۱۴۰۲). اما وقتی خودمون غذا می پزیم هزینه مواد اولیه تو هر پرس پایین تر درمیاد، چون می تونیم مواد رو کیلویی و عمده بخریم و مصرف کنیم. البته یکم زمان و حوصله می بره! ولی خب هر کی که عاشق غذا باشه، این راه براش به صرفه تر و دلچسب تر است.

تغذیه سالم تر یعنی پول کمتر یا بیشتر؟

حالا بریم سر بحث تغذیه. غذا آماده معمولا نمک، چربی و مواد نگهدارنده بیشتری داره که برای سلامت بد نیس، اما مطمئناً به پای غذای خانگی تازه و خونگی نمیرسه. تحقیقات «سازمان جهانی بهداشت» هم نشون داده که تغذیه درست و سالم خطر ابتلا به خیلی بیماری ها مثل دیابت، فشار خون و چاقی رو کاهش می ده. و جالبه که این تحقیقات تاکید کرده اند هزینه اولیه بیشتر تغذیه سالم، در بلندمدت با کاهش هزینه های درمانی جبران میشه! پس غذا درست کردن خونگی یعنی سرمایه گذاری روی خودمون.

زمان؛ عاملی مهم در انتخاب بین بخرم یا درست کنم

حالا بزاریم واقع بین باشیم: آشپزی یکم زمان می بره. گاهی خسته ایم یا وقت کم داریم. خریدن غذا شاید سریع تر باشه ولی آیا همیشه ارزش هزینه اضافه رو داره؟ تو تهران شلوغ و پرسرعت، وقتی می خوایم یه برنامه روزمره ی خوب داشته باشیم، می شه روش آشپزی خانگی رو با برنامه ریزی تنظیم کرد. مثلاً جمعه ها یا روزهای تعطیل که وقت داریم، حجم بیشتر غذا درست کنیم و تو چند روز بخوریم. اینجوری هم هزینه کمتر میشه هم وقت صرفه جویی می کنیم.

پس انداز یا هدر دادن؟ مقایسه هزینه های واقعی

شما هم مثل من حتما وقتی به فاکتورهای خرید غذا نگاه می کنید، می بینید که هر روز هزینه های جزئی جمع می شوند و کلی پول می رود برای مواد و وعده هایی که شاید اضافه باشه. اما در آشپزی خونگی ما می تونیم خیلی بهتر برنامه ریزی کنیم، از باقی مانده ها استفاده کنیم و به جای دور ریختن، تبدیل به غذاهای جدید کنیم. خلاصه، خرید غذا برای ما فقط یه هزینه کوتاه مدت نیست؛ بلکه ممکنه باعث هدر رفتن پول و مواد غذایی باشه که هر روز تکرار میشه!

چند توصیه کاربردی برای کاهش هزینه های آشپزی خانگی

خب، من به عنوان کسی که سال ها تو تهران زندگی و آشپزی کرده، چندتا نکته به شما می گم تا هزینه های آشپزی خونگی رو کاهش بدید: مثلا از سبزیجات فصلی استفاده کنید که قیمت شون مناسبه، روی خرید عمده تمرکز کنید – مثل برنج، روغن، گوشت منجمد؛ آشپزی گروهی و اشتراک هزینه با دوستان یا خانواده؛ و حتّی استفاده از روش های پخت سریع تر مثل زودپز یا غذاسازها. این راه ها هم استرس رو کم می کنه هم باعث صرفه جویی در پول و زمان میشه.

می دانید که فرهنگ غذایی ما چقدر در هزینه موثر است؟

تو ایران، به خصوص تهران، غذا خوردن یک تجربه فرهنگی و اجتماعیه. حساب کن وقتی می خوایم بریم یه مهمونی یا دورهمی، قطعا غذای خانگی احساس گرم تری داره و بیشتر به صرفه ست. در مقابل، رستوران رفتن و سفارش غذا هزینه بالاتری داره که شاید توی بلندمدت به دلت نخوره. پژوهشی از «مرکز مطالعات تغذیه ای ایران» نشان می دهد که خانوارهای تهرانی که بیشتر غذای خانگی مصرف می کنند، درصد ذخیره پول بیشتری دارند و در بلندمدت کیفیت زندگی بهتری گزارش کرده اند. نه تنها هزینه، جور دیگه ای هم حساب میشه؛ مثل لذت و رضایت.

گزارش ها و اعداد واقعی؛ کدام به صرفه تر است؟

یکی از آخرین گزارش های «مرکز آمار ایران» که در سال ۱۴۰۲ منتشر شده، میانگین هزینه یک وعده غذا خریداری شده در رستوران ها را حدود ۱۱۰ هزار تومان و هزینه تهیه همان غذا در خانه را حدود ۶۰ هزار تومان نشان می دهد. همین اعداد ثابت می کند که اگرچه آشپزی خونگی نیازمند زمان و انرژی است، ولی می تواند حدود ۴۵٪ هزینه ها را کاهش دهد. درست است که نمی توان همیشه از خرید غذا اجتناب کرد، اما وقتی موضوع تغذیه و سلامتی مطرح باشد، اندازه گیری دقیق هزینه و سود آشپزی خانه ای به نفع ما تمام می شود.

نتیجه گیری؛ انتخاب شما چیست؟

دوست من، انتخاب بین خریدن غذا یا درست کردنش مثل انتخاب بین دو مسیر تو زندگی می مونه. هر کدوم مزایا و معایب خودش رو داره؛ ولی وقتی موضوع تغذیه و هزینه مطرحه، آشپزی خانگی بهترین گزینه می تونه باشه؛ چون هم سلامت تو رو تضمین می کنه و هم به جیب ات احترام می ذاره. من همیشه می گم آشپزی مثل یک سرمایه گذاری روی خودمه. یادت باشه ما با انتخاب های کوچیک روزمره مون، سرنوشت بزرگتری می سازیم. چرا وقتی می تونیم بهتر باشیم، ساده ترین راه رو انتخاب کنیم؟ پس بار بعد که وسوسه خریدن غذا به سرت زد، یه لحظه فکر کن و شاید یه دستکش آشپزی تکون بدی! :)


سوالات متداول (FAQs)

  1. آیا آشپزی خونگی همیشه از خرید غذا ارزان تر است؟
    در اغلب موارد بله، اما بسته به نوع غذا و فصل مواد اولیه ممکن است تفاوت هایی وجود داشته باشد.
  2. آیا غذاهای آماده واقعا ناسالم تر از غذاهای خانگی هستند؟
    غذاهای آماده معمولاً دارای نمک، چربی و مواد نگهدارنده بیشترند، ولی استفاده متعادل آنها در شرایط خاص ضرری ندارد.
  3. چه راه هایی برای صرفه جویی بیشتر هنگام آشپزی خانگی وجود دارد؟
    خرید عمده، استفاده از مواد فصلی، مدیریت باقی مانده ها، و آشپزی گروهی از روش های مهم است.
  4. آیا در تهران شرایط خرید غذا اقتصادی تر از آشپزی است؟
    با توجه به قیمت های رستوران و بازار، آشپزی خانگی معمولاً اقتصادی تر و سالم تر است.
  5. چقدر زمان متوسط برای آشپزی یک وعده غذایی نیاز است؟
    بسته به نوع غذا معمولاً ۳۰ دقیقه تا یک ساعت؛ با استفاده از روش های مدرن می توان این زمان را کاهش داد.
موضوع توضیح
هزینه متوسط وعده غذا خریداری شده حدود ۱۱۰ هزار تومان (براساس داده های مرکز آمار ایران ۱۴۰۲)
هزینه متوسط وعده غذا خانگی حدود ۶۰ هزار تومان
تأثیر تغذیه خانگی کاهش ریسک بیماری های مزمن و سرمایه گذاری روی سلامت
زمان صرف شده در آشپزی ۳۰ دقیقه تا ۱ ساعت با امکان کاهش با ابزارهای مدرن
راهکارهای صرفه جویی خرید عمده، استفاده از مواد فصلی، مدیریت باقی مانده ها

https://neyfood.ir